ПолиграфияИнфо група dotbrain.eu ПринтГайд магазин TheDigitalPrint.info ПолиграфияИнфо ПринтСток БГОферта ПринтИдея
Error: Embedded data could not be displayed.Въпроси и отговори
Препоръчайте ми специализиран софтуер за проектиране на картонени опаковки.
Няколко съвета за изработката на бланки
Възможно ли е при принтиране на файл от Adobe Illustrator, автоматично да бъде отпе...
Статии
Експертите прогнозират успешна промяна на хартиената индустрия
Пет удивителни начина да включите видео в директната си поща
Дуплокол 821 – специална лента за монтаж на клишета при топъл печат и ...


Часовете са според зоната UTC + 2 часа
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 9 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: Среща на СПИБ в Правец - 23.11.2010
МнениеПубликувано на: 25 Ное 2010, 11:45 
Старо куче - медалист
Аватар

Регистриран на: 22 Юни 2003, 16:40
Мнения: 8415
От няколко години посещавам сбирките на Съюза на печатарската индустрия (СПИБ) за да бъда информиран относно случващото се в печатарския бранш. Рядко съм споменавал във форума какво се е казало или приело по време на добре организираните мероприятия. Причините са различни, но основната е, че в повечето случаи са се обсъждали по-скоро организационни въпроси, които едва ли ще са интересни на редовните посетители на форума. Откакто е криза, много неща се промениха. Коментират се доста неща, които засягат всички, занимаващи се с полиграфия.

Затова реших да споделя с вас темите от последната сбирка във вторник, тази седмица.
Гост беше министъра на енергетиката Трайчо Трайков. Не за пръв път се канят хора от правителството, което лично аз отчитам като полезно. Всичко съществено за срещатата се случи около въпросите, които зададоха присъстващите. Основна тема бяха оперативните програми по човешки ресурси и конкурентноспособност за финансиране, по които кандидатстват много от фирмите. За съжаление, въпросите, които бяха зададени, макар и емоционално, малко или много съдържаха и положителния отговор, който очакваха всички да чуят. Ще ви спестя празните въпроси и отговори, които явно устройваха г-н министъра. На въпроса обаче, вярно ли е, че полиграфията като отрасъл е изключена от оперативната програма за развитие на конкурентноспособността за догодина (интересното е тук , че това е било забелязано от една русенска печатница, сещайте се коя), отговорът не беше съвсем ясен. Оказва се, че при изготвяне на списъците с отраслите, които да бъдат подпомагани, се избират тези, които се очаква да имат потенциал за развитие. Е, полиграфията не е сред тях. Министър Трайков обеща да съдейства полиграфията да присъства и догодина в програмата.

Сред многото въпроси към министъра си заслужава да се отбележат четири, които бяха наистина показателни за ситуацията в бранша.

Соня Петкова, СТС Принт. Въпросът й беше свързан с износа на печат на български фирми в съседни държави и в частност в Турция. Много е коментирано и в нашия форум,че е по-евтино да печаташ в Турция. Оказва се, че тяхната държава, за всеки доказан и осъществен износ, финансира допълнително с 20% сделката. Как става финансирането? Предполага се, че с намаляване на дължимите данъци, но дори да е по друга схема, се оказва, че Турция е положила сериозни грижи за полиграфическия си отрасъл. Реално този внос в България е дъмпинг, защото турските фирми обикалят из страната и тяхната цена към клиента е равна на себестойността на продукта на българската печатница.
Отговорът от министър Трайков беше, че ако имаме доказателства за това, то ще бъдат взети мерки. Остава да почнем и да разследваме, вместо да печатаме. Дали сме им сигнал, да си разледват те и да ни защитят интересите, което едва ли ще стане.
Още нещо интересно, което всъщност всички знаем, но май трябваше някой да го каже на висок глас. Този някой беше Трайков. Цитирам: "България предаде суверинитета си в момента, в който влязохме в Европейския съюз и по тази причина, за да бъде взето ограничетелно решение срещу подобен дъмпинг, то трябва да бъде взето от Европейския съюз, а не в частност от България." Много вярно! Надеждата обаче за решение на този проблем съвсем се стопява.

Мариян Кенаров, Абагар повдигна и темата за прекалено големия машинен парк, който бездейства и не може да бъде натоварен заради свито потребение, заради дъмпинга на Турция и Китай или порочни практики на големи български фирми, които работят на бартер стока срещу печат. Ако не бъдат наложени ограничения за внос чрез високи мита, може скоро да няма полиграфия в България.
Отговорът на Трайков отново беше, че България е отворена икономика и като член на ЕС нямаме право на подобни мита или поне, ако няма няколко страни-членки, които да се обединят и да поискат подобно нещо.
Честно казано, не вярвам Европейския съюз да помогне в случая или поне, не на това ниво. Да, възможно е полиграфията да пострада още повече и причината няма да е кризата или нови медии като интернет.

Драганов, Полиграф Комерс попита, макар и малко встрани от темата, защо цената на тока за промишлени нужди е по-скъп отколкото за домашни? Защо са променени и часовете за натоварена (по-скъпа) електроенергия? Отговорът на министъра е, че по-ниската цена на тока за домашните потребители е един вид социална политика. Особено, когато електроенергията е огромен % от разходите на домакинствата в България. Няма как да не се съглася с това. За натоварените часове обаче нещо не разбрах отговора. Беше нещо от рода на това, че хората готвели вече по-късно, защото се прибирали късно от работа и затова по-късните часове били по-натоварени. Тук остана едно лошо чувство, че нещо те мамят, но няма и какво да направиш толкова.

Светослав Козалиев, Фатум, коментира болния въпрос, свързан с междуфирмените задължения. По проста сметка на 240 000 лв. задължение ДДС-то е 40000 лв. Пари, които държавата си е получила заради издадени, но неплатени фактури. Въпросът беше дали държавата не е съучастник на длъжниците в престъпление? Може ли фирми, които имат задължение, да не могат да бъдат препродавани с цел да бъде прехвърлена отговорност? Отговорът на г-н Трайков беше отрицателен, защото видите ли всички имат задължения. Оставам с чувството, че държавата защитава много повече длъжниците отколкото кредиторите. За платеното и безвъзвратно загубено ДДС и дума не стана повече.

Отвори се и една стара тема да бъдат изписвани длъжниците някъде. Председателят на СПИБ г-н Кънев, който беше категорично против подобно изписване накъде публично (и вероятно е прав от законова гледна точка) си промени мнението и коментира, че те могат да бъдат изписвани във форума на СПИБ. Вероятно се беше объркал, тъй като такъв няма, поне засега. Друг колега пък предложи да бъде направен специален сайт за това, но той няма как да знае, че още преди година лично аз доразвих една идея на група печатници, която дори е на ниво готов за тестове сайт. Същият сайт е затворен като проект и никога няма да бъде стартиран отново, заради невъзможността на българина да се обедини около една идея - нещо, което за съжаление е непреодолимо.

В общи линии е това. Подробности можете да прочетете след 1-2 месеца от официалната печатна медия на съюза - списание полиграфия. Надявам се, че съм ви бил полезен.

P.S. Printguide.info също е официална електронна медия на СПИБ, но за радост или съжаление, отдавна абдикира от тази дейност. Така или иначе, ръководството на съюза приема за медия единствено едно списание, така че нашата роля се обезмисля. Поради тази причина лично аз мога да свеждам до знанието ви някои акценти за случващото се в съюза, а официалната информация я четете на официално публикуваните места.

И за последно, ще си позволя някои пояснения относно интернет термините към малко по-старото поколение в СПИБ (не че разчитам да ги прочетат):
1. форум не значи сайт и обратното
2. не само студентите и децата влизат в интернет
3. интернет като потребление предлага не само връзка и имейли


Върнете се в началото
Offline   
 
 Заглавие: Re: Среща на СПИБ в Правец - 23.11.2010
МнениеПубликувано на: 25 Ное 2010, 11:57 
Старо куче - медалист

Регистриран на: 28 Май 2006, 09:46
Мнения: 3060
Хубаво написано. И тъжно едно такова... Но що се отнася до турските печатници, нямам наблюдението чак да дъмпят - просто работят с големи обеми и разумни маржове, а валутата им е в изгодна ниска позиция спрямо еврото и това им дава още едно предимство. Отделно са и по-трудолюбиви, а имат и по-производителни машини. Друг е въпросът, че комуникацията не е първа радост, а точността и изпълняването на обещанията е горе-долу на нашето ниво.

_________________
https://www.facebook.com/thomasbg
http://www.picasaweb.com/thomasbg


Върнете се в началото
Offline   
 
 Заглавие: Re: Среща на СПИБ в Правец - 23.11.2010
МнениеПубликувано на: 25 Ное 2010, 12:03 
Старо куче - медалист
Аватар

Регистриран на: 22 Юни 2003, 16:40
Мнения: 8415
thomas написа:
Но що се отнася до турските печатници, нямам наблюдението чак да дъмпят - просто работят с големи обеми и разумни маржове, а валутата им е в изгодна ниска позиция спрямо еврото и това им дава още едно предимство. Отделно са и по-трудолюбиви, а имат и по-производителни машини. Друг е въпросът, че комуникацията не е първа радост, а точността и изпълняването на обещанията е горе-долу на нашето ниво.


Тц ... Ами сами са се похвалили пред българските си колеги. Може би при опаковките е по-осезаемо това.


Върнете се в началото
Offline   
 
 Заглавие: Re: Среща на СПИБ в Правец - 23.11.2010
МнениеПубликувано на: 25 Ное 2010, 13:26 
Гърмян заек
Аватар

Регистриран на: 22 Фев 2008, 19:02
Мнения: 103
Местоположение: София
Аз съм малко раздвоен...
От една страна някак ми е болно, че полиграфията не е приоритетен за правителството отрасъл...
Ама от друга някак виждам здрава логика в това...
Целта на програмите е да направят Българската Икономика конкурентна, а не тези предприятия и лица дето могат да пишат проекти!
Като се замисля как стоят нещата в полиграфията от тази гледна точка ми се плаче:
1. Знам само една печатница, която си изкарва хляба предимно с износ и тя не е съвсем печатница, а преработвател на пластмаси...
2. И в момента имаме свръхкапацитет за рамките на българския пазар
3. Ако дадат пари на някой от полиграфията той само ще прави "нелоялна" конкуренция на другите печатници, щото неговите машини са на половин цена и това прави по-ниска себестойност..., ама няма да излезе на международния пазар
4. Поради лоша организация (най-вече), лошо структуриране и т.н. себестойността ни няма как да падне драстично с наливане на "малко" пари от Европа...
Та добрата идея е да се подкрепят тези промишлености дето са конкурентни на международния пазар, а не да се помпи въърешнодържавната конкуренция!?!
Та ако това са имали предвид господата от правителството, колкото и да ми е болно... подкрепям ги!?!

_________________
Май само мързеливите могат да мислят, а ?


Върнете се в началото
Offline   
 
 Заглавие: Re: Среща на СПИБ в Правец - 23.11.2010
МнениеПубликувано на: 25 Ное 2010, 13:55 
Старо куче - медалист
Аватар

Регистриран на: 22 Юни 2003, 16:40
Мнения: 8415
Цитат:
...Поради лоша организация (най-вече), лошо структуриране и т.н....


Софтуер би решил до някъде проблема :-). За него обаче се изисква инвестиция, която би била добре дошла точно от такава програма.

Аз гледам малко на ситуацията като на сигнал да се спасява кой както може защото нито някой ще вземе радикално решение, нито ще се направи някакъв закон или ограничение с цел помощ, нито пък някой колега пробил някъде ще сподели опит :-) .

Това пък до някъде обезсмисля такива събирания :-)


Върнете се в началото
Offline   
 
 Заглавие: Re: Среща на СПИБ в Правец - 23.11.2010
МнениеПубликувано на: 26 Ное 2010, 14:05 
Срамежлив

Регистриран на: 27 Яну 2009, 17:02
Мнения: 29
Информацията звучи много тъжно. Специално в два от аспектите отношението на бизнеса към собствения си бизнес и отношението на ДЪРЖАВАТА към бизнеса в България изобщо. По отношение на нашия собствен бизнес мога да кажа, че има печатници на много високо ниво (като оборудване, организация, качество на процесите и отговорност пред клиентите), както има и такива, при които компромиса е основното нещо(във всеки един от горните параметри). Тази тема не сметам да коментирам повечем, защото става въпрос за организацията н собствения ни бизнес.

Отношението на държавата е нещото, което трябва да ни безпокои повече. Министри и други чиновници се държат така, сякаш те ни дават пари, а не всички ние, които им изплащаме заплатите. Темата с нелоялните длъжници съществува, защото държавата се интересува само да си вземе ДДС-то, но не и дали то е платено към доставчиците на стоки и услуги. Тук се сещам за приказката: "Тамън научих магарето да не яде, и то взе, че умря от глад". Въпсоса е колко време ще издържиме като магарета ... :roll:

_________________
LIFE is Жизнь!!!


Върнете се в началото
Offline   
 
 Заглавие: Re: Среща на СПИБ в Правец - 23.11.2010
МнениеПубликувано на: 28 Ное 2010, 17:00 
Старо куче - медалист
Аватар

Регистриран на: 16 Окт 2003, 11:55
Мнения: 424
Местоположение: София
Капанът на длъжника - изключително полезно четиво от последния Капитал.

_________________
Блогът за дигитален печат


Върнете се в началото
Offline   
 
 Заглавие: Re: Среща на СПИБ в Правец - 23.11.2010
МнениеПубликувано на: 29 Ное 2010, 11:19 
Срамежлив

Регистриран на: 29 Ное 2010, 10:59
Мнения: 2
Поздравления за Maznio, че ни предостави в "стегнат" вид коментираните въпроси на срещата в Правец. Ще си позволя само една малка корекция във връзка с изказването на Соня Петкова - не ставаше въпрос за български печатници, изнасящи в Турция, а обратното - турски, внасящи в България (това става ясно по-долу в текста, но все пак да го поясня:)).
Митко Шишков прави много добро предложение, но аз лично не вярвам, че сегашното правителство може да направи нещо с "кашата" с митата, забъркана преди не знам колко правителства. Затворихме си (имайте предвид държавата) руския пазар с вдигането на митата към Русия, на което тя отговори, естествено, със същото, а махнахме (пак имайте предвид държавата) митата за Турция. Иии, резултатът е налице. Нека поясня, че в подобна на нашата ситуация са и други браншове - текстил, конфекция, машиностроене и т.н.. Да, турците наистина са много трудолюбиви и добри търговци, но това, което ние нямаме, те го имат - държава, която им помага. А за нас си остава "предимството" да си имаме Китай на Балканите.


Върнете се в началото
Offline   
 
 Заглавие: Re: Среща на СПИБ в Правец - 23.11.2010
МнениеПубликувано на: 29 Ное 2010, 12:11 
Старо куче - медалист
Аватар

Регистриран на: 22 Юни 2003, 16:40
Мнения: 8415
Sonyap написа:
... Ще си позволя само една малка корекция във връзка с изказването на Соня Петкова - не ставаше въпрос за български печатници, изнасящи в Турция, а обратното - турски, внасящи в България ....


Български фирми съм имал предвид, не печатници, а например производители или рекламни агенции, които вместо да печатат в български печатници, го правят в турски. Така, както е написано, наистина малко съм заблудил :oops: :oops:


Върнете се в началото
Offline   
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 9 мнения ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Иди на:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group

Facebook 2011 By Damien Keitel Theme created StylerBB.net & kodeki
Преведено от: SEO блог на Йоан Арнаудов