Повярвай ми, още по-малко ще знаеш какво прави компютърът ти. А проблемите с CMYK-а надали ще ги оправят, защото печатането върху хартия струва пари, пък те са по безплатното, сиреч уеб-а...
Преди няколко дена четох една статия в ZDNet, чието заглавие беше "Is Windows XP too good for Microsoft's own good". Несериозно е да се твърди, че Windows е нестабилна операционна система. Напротив, тя е една от двете най-стабилни. И определено най-настройваемата.
Изпускаш един основен фактор - ВРЕМЕТО. Когато се занимаваш с някоя от безплатните системи, ти трябва едно от следните две неща - или много време, за да се бориш със сложната документация, безумния интерфейс и това, че разните настройки се намират където и в която програма си поискат, тъй като цялото това чудо е писано от най-различни хора с различни виждания кое как трябва да се прави, да четеш по разни форуми как някой се е оправил с твоя проблем и дали това ще стане с някой ъпдейт или със сваляне на някоя допълнителна програмка, или пък просто твоят хардуер не се поддържа, или (да ме извинят тези, които опитваха да намерят къде ще свърши първата част на изречението ми) човек, който се занимава непрекъснато с тази система, която ти просто нямаш време да разучаваш.
Какво излиза? Съгласно известната поговорка времето е пари. Съгласно нормалните икономически взаимоотношения ползването на чужди услуги също струва пари. И накрая се оказва, че да, ти имаш безплатен софтуер, но със скъпо и понякога непредсказуемо внедряване, да не говорим за това колко съмнителни или дори невъзможни са евентуални промени. Или както е казано, често пъти евтиното излиза по-скъпо.
Безплатният софтуер създава огромна по численост армия от хора, които да го инсталират, поддържат и борят проблемите, свързани с неговата експлоатация. Платени. И потребителите са принудени да плащат на тях, защото го няма издателят, който да поеме отговорността за добрата организация, добрата документация и поддръжката, когато имаш проблеми. Впрочем и за това си имаше поговорка - няма безплатен обяд. Защо пък да има софтуер!?