ПолиграфияИнфо група dotbrain.eu ПринтГайд магазин TheDigitalPrint.info ПолиграфияИнфо ПринтСток БГОферта ПринтИдея
Error: Embedded data could not be displayed.

Въпроси и отговори
При двуцветен печат на черно и пантон, как може да бъде добавен пантон към областит...
В коя програма да подготвя файла си за печат?
Възможен ли е дигитален печат с Pantone цветове?
Печатни технологии
Как да удължим живота на фотополимерната печатна форма
Трансферен печат (hot split)
Технологии за печат на баркодове

Часовете са според зоната UTC + 2 часа

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 3 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: Драстична цветова разлика след печат, и каква е причината?
МнениеПубликувано на: 02 Сеп 2020, 16:33 
Срамежлив

Здравейте,

толкова се радвам, че открих място като този форум, и искрено се надявам тук да има хора, които да могат да ми помогнат в откриването на отговори свързани с полиграфията и печатните процеси като цяло.

Ще започна оттам, че аз по никакъв начин НЕ се занимавам с полиграфия, печатане или други дейности свързани с това, и по никакъв начин не съм наясно с голяма част от процесите.

Директно на въпроса. Наскоро реших да отпечатам малка своя книга в лимитиран тираж от 10 бройки (* като от тук вече предполагам става въпрос за Дигитален печат), която да раздавам на мои приятели, нищо с комерсиална цел.

В самото начало проблем се оказа да намеря подходяща печатница в София, която да е склонна да покрие моите изисквания относно вида хартия и формата на самата книга, и която да печата единични бройки или 10-тина копия в моя случай. Както и да е, това го преминах (* да кажем).

След като се спрях на печатница, и изпратих файловете си за печат (* в PDF), след кратко чакане, книгата беше при мен. Обаче, имаше един огромен проблем, който установих. Корицата на изданието, беше в пъти по-тъмна като цветове, от оригиналният файл за печат. *За уточнение, допълвам, че изображенията на корицата са черно-бели и няма абсолютно никакви други цветове, като печатът е пълноцветен.

Та в момента съм малко пред дилема. Искам да направя още 10-тина бройки от книгата си, за да я раздавам на приятели, но бих искал печатът да изглежда максимално близо до начина по който съм направил дизайна на корицата в програмата.

Допълвам, че корицата е правена във формат RGB, и си мисля дали не е проблем, че файлът не е направен в CMYK? Тоест, аз много не разбирам от видовете цветове (* да си кажа), и за мен когато опитвам и двата вида цветове в Photoshop разлика няма, но предполагам за самият печат има?

Въпросът ми е, ако при вторият печат конвентирам файлът за корицата в CMYK, дали ще имам същият проблем, или това е била грешката ми в целият процес още от самото начало.

Ще се радвам, да получа малко повече информация. Благодаря предварително :)

Върнете се в началото

Заглавие: Re: Драстична цветова разлика след печат, и каква е причинат
МнениеПубликувано на: 17 Окт 2020, 17:47 
Старо куче - медалист
Аватар

Здравейте,

чудесно е, че сте писали в този форум. Логично не сте получили отговор толкова време според мен. Ще се опитам да ви дам няколко насоки, надявам се правилно да ме разберете.

1. За подготовката за печат на книги е добре да се доверите на професионалисти. Освен ако не сте решили да се развивате в тази насока и в момента да натрупвате опит с проба и грешка.
2. Много от фирмите за дигитален печат ще ви предложат точно такава помощ. Ако не могат, сменете фирмата.
3. При изработката на книги според мен е по-добре вие да се съобразите с изискванията и условията на печатницата, а не те с вас. Казвам го с най-добри чувства. Все пак е технологичен процес.

На последно място, за да излиза една корица по-тъмна от видяната на монитора, причините може да са безброй. От оригиналът, до печатницата. Ако трябва да съм искрен, печатът на качествени черно-бели изображения далеч не е проста работа. Има специални софтуери за подготовка, както и машини за това. Мисля си обаче, че случаят не е такъв. Това, което е сигурно, че корицата има нужда от обработка на изображението за да отговори на изискванията ви. Преминаването към CMYK е най-малкото , което може да се направи за начало.

Върнете се в началото

Заглавие: Re: Драстична цветова разлика след печат, и каква е причинат
МнениеПубликувано на: 14 Ное 2020, 03:08 
Старо куче - медалист
Аватар

Яяяяя, въпрос по мойта част :)
Предполагам проблемът е във вашя монитор. Всеки некалибриран монитор показва цветовете много различно. Ако имате възможност, контактувайте с печатницата, която сте избрали, за да ви покажат на калибриран монитор как ще изглеждат цветовете или просто на око известлете изображението в колкото процента смятате, че е по-тъмно.
Но, разбира се, това са неща, които е добре да се правят от професионалисти и има много тънкости, за да се получи добър резултат.
Може да си направите и цветна проба тя ще покаже реалното положение с файла и ще знаете дали проблемът е в печатницата. Ако подавате цветовете във файловете в RGB те вероятно ги конвертират автоматично и зависи с какъв цветови профил става конвертирането и какво ли не още.

Върнете се в началото

Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 3 мнения ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа