Здравейте, толкова се радвам, че открих място като този форум, и искрено се надявам тук да има хора, които да могат да ми помогнат в откриването на отговори свързани с полиграфията и печатните процеси като цяло.
Ще започна оттам, че аз по никакъв начин
НЕ се занимавам с полиграфия, печатане или други дейности свързани с това, и по никакъв начин не съм наясно с голяма част от процесите.
Директно на въпроса. Наскоро реших да отпечатам малка своя книга в лимитиран тираж от 10 бройки
(* като от тук вече предполагам става въпрос за Дигитален печат), която да раздавам на мои приятели, нищо с комерсиална цел.
В самото начало проблем се оказа да намеря подходяща печатница в София, която да е склонна да покрие моите изисквания относно вида хартия и формата на самата книга, и която да печата единични бройки или 10-тина копия в моя случай. Както и да е, това го преминах (* да кажем).
След като се спрях на печатница, и изпратих файловете си за печат (* в PDF), след кратко чакане, книгата беше при мен. Обаче, имаше един огромен проблем, който установих. Корицата на изданието, беше
в пъти по-тъмна като цветове, от оригиналният файл за печат.
*За уточнение, допълвам, че изображенията на корицата са черно-бели и няма абсолютно никакви други цветове, като печатът е пълноцветен. Та в момента съм малко пред дилема. Искам да направя още 10-тина бройки от книгата си, за да я раздавам на приятели, но бих искал печатът да изглежда максимално близо до начина по който съм направил дизайна на корицата в програмата.
Допълвам, че корицата е правена във формат RGB, и си мисля дали не е проблем, че файлът не е направен в CMYK? Тоест, аз много не разбирам от видовете цветове (* да си кажа), и за мен когато опитвам и двата вида цветове в Photoshop разлика няма, но предполагам за самият печат има?
Въпросът ми е, ако при вторият печат конвентирам файлът за корицата в CMYK, дали ще имам същият проблем, или това е била грешката ми в целият процес още от самото начало.
Ще се радвам, да получа малко повече информация. Благодаря предварително