ПолиграфияИнфо група dotbrain.eu ПринтГайд магазин TheDigitalPrint.info ПолиграфияИнфо ПринтСток БГОферта ПринтИдея
Error: Embedded data could not be displayed.

Въпроси и отговори
При двуцветен печат на черно и пантон, как може да бъде добавен пантон към областит...
Дигитален или офсетов печат?
При печат на черен текст върху пантон, как трябва да бъде подготвен файла, за да ня...
Печатни технологии
Какво да използваме за ръчно почистване на фотополимерните клишета за ...
Печат върху текстил
Широкоформатният дигитален печат заема все по-важно място в интериора ...

Часовете са според зоната UTC + 2 часа

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 26 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Добрата производствена практика
МнениеПубликувано на: 15 Ное 2005, 20:28 
Старо куче - медалист

Организация
Всеки клиент си има собствена директория. Всеки проект на даден клиент си има поддиректория. Сборния файл независимо дали е indd, qxd, ai, cdr e с ясно име и в неговата директория стоят всички линквани към проекта файлове - tiff, psd, eps и т.н. Всеки от линкваните файлове си има име, което недвусмислено показва какво има в него и в кой файл трябва да се линква (моите имена са например "Fon for place in <.....>.psd). Основната цел е при архивиране/дезархивиране, при прехвърляне на друг диск и т.н. да не се получават съобщения от типа на "missing link, please locate file...."

Photoshop
Основния принцип е "безразрушителна обработка". Винаги трябва да се пази доколкото е възможно началния вариант от който сте тръгнали. Вместо Image/Adjust Levels използвайте Add Adjustment Layer/Levels. Така и с останалите функции от Image/Adjust. Вместо гума използвайте Add layer mask и редактирайте маската. Внимавайте при crop се отрязват стърчащите извън бордера части от леърите, добре е да се запазват. Ако трябва да ретуширате част от изображението, дублирайте тази част в нов лейър и там правете корекциите. Отдолу нека стои оригинала. Записа на psd трябва да става с включен maximum compartibility.

Illustrator
AI не прави сам трапинг! Това е важно за хора, работещи основно на Quark/Indesign. Сами трябва да се грижите за overprint на черен текст, trapping между цветовете. Ако работите с припокриващи се pantone в растер погрижете се за ъглите при цветоотделяне. Растерни файлове трябва да се слагат като link, не като embed. Преди експонация текста да се обръща в криви. Използвайте полупрозрачности само в краен случай. Винаги има начин същите тези полупозрачности да се реализират във Photoshop и да се линкнат. Този подход, макар и хамалски в началото после се изплаща многократно откъм производителност и намалено количество грешки.
В AI обектите могат да стават guides. Първо разчертайте с guides хартията, печатната площ, местата на рязане и т.н. и тогава се захващайте да творите безценното си произведенив.

Знам, че на повечето колеги тези най-основни правила са ясни, но съдейки по огромното количество файлове, които ми минават през ръцете, налице е масово неспазване дори на най-очевидните методи за добра работа.

Върнете се в началото

Заглавие:
МнениеПубликувано на: 18 Ное 2005, 03:58 
Гърмян заек

Правило №1 - Преди да започнеш проект, обади се в печатницата (но не на портиера) и питай, питай, питай ...

Върнете се в началото

Заглавие:
МнениеПубликувано на: 18 Ное 2005, 08:24 
Старо куче - медалист
Аватар

Правило № 2 - В момента в който се замислиш за нещо следвай инструкциите на Правило № 1

Върнете се в началото

Заглавие:
МнениеПубликувано на: 18 Ное 2005, 10:37 
Срамежлив

Браво, това е най- добрата тема, която съм срещала в форума досега!

Върнете се в началото

Заглавие:
МнениеПубликувано на: 17 Май 2006, 15:21 
Гърмян заек
Аватар

Хехехе, страхотна тема :lol: Това с многото файлове, минаващи през ръцете се получава заради масовото явление "Имам компютър, инсталираха ми Корел и Фотошоп - аз вече съм графичен дизайнер" :x За съжаление това е масова психоза и мен лично много ме дразнят приказките "Аз съм си направил(а) всичко, ти само го отпечатай". То хубаво, ама аз не съм печатар-ка и да бях, пак нямаше да стане. "Е добре де, на моята разпечатка изглеждат много хубави, защо да не стават..." Трудно се обяснява защо нещо излиза с друг цвят, защо му се виждат "квадратчетата" или защо в списанието картинките са много хубави и защо да не станат хубави и когато ги скЕнираш и после ми ги сложиш в проекта. Ама ... усърдието ми няма граници - оправям всичко :wink:

Върнете се в началото

Заглавие: Ами неграмотните клиенти?
МнениеПубликувано на: 23 Авг 2006, 15:47 
Срамежлив
Аватар

Колеги, вие какво правите с клиенти, които не знаят нито какво е обрязан формат, нито какво е постскрипт, а за CMYK въобще да не говорим.
Щото аз обяснявам постоянно, но започва да ми писва вече.
Оказва се че да изискаш композитен PDF си е направо престъпление.

Върнете се в началото

Заглавие: Re: Ами неграмотните клиенти?
МнениеПубликувано на: 23 Авг 2006, 16:26 
Срамежлив

Волен Е. написа:
Колеги, вие какво правите с клиенти, които не знаят нито какво е обрязан формат, нито какво е постскрипт, а за CMYK въобще да не говорим.

Добре дошъл в отбора :mrgreen: Мен да питаш вариантите са два. Или се гърбиш ти и вършиш работата на пациентите, когато това е възможно разбира се, или бачкаш във фирма където сте турбогъзари и не приемате файлове различни от предварително регламентираните от вас изисквания за подаване на материали.

Върнете се в началото

Заглавие:
МнениеПубликувано на: 24 Авг 2006, 07:52 
Старо куче - медалист
Аватар

"Колеги, вие какво правите с клиенти, които не знаят нито какво е обрязан формат, нито какво е постскрипт, а за CMYK въобще да не говорим...."

Ами нали това е работата на един предпечатар. Да се гърби и ядосва с чужди проекти :D
Няма нужда да обясняваш всичко за предпечата и какви файлове ти трябват. Хората /повечето/ това не ги интересува. Предполагам че и теб не те интересува цялата технология на правенето на салами. Просто отиваш и си купуваш. И продавачката не се нагърбва да ти обяснява технологията на колбасарството.
Повечето клиенти искат готов продукт.

Върнете се в началото

Заглавие:
МнениеПубликувано на: 24 Авг 2006, 09:33 
Гърмян заек

The Fish, ама ич не си прав! :wink:
Я да занеса на колбасаря сирене, а после да искам да ми направи от него "кремвирши от месо", к'во шъ изле'е:?:

Върнете се в началото

Заглавие:
МнениеПубликувано на: 24 Авг 2006, 09:40 
Старо куче - медалист
Аватар

Itchy написа:
The Fish, ама ич не си прав! :wink:
Я да занеса на колбасаря сирене, а после да искам да ми направи от него "кремвирши от месо", к'во шъ изле'е:?:

За тая комбинация не знам, но ако му занесеш тоалетна хартия - ще станат чудни;-)

Върнете се в началото

Заглавие:
МнениеПубликувано на: 24 Авг 2006, 09:50 
Срамежлив
Аватар

Хахахахахахахахахахха
Имате такива проблеми и заради такива като мен-псевдо диЛайнер, ама какво да направим, че в БГ всеки върши точно квот не му е работа :wink: Ние лаиците си мислим: "Гле`й `начи к`ви хубави съм ги направил(без значение какво точно), и тия пак недоволни :?: :!: "

Sad, but true!

Върнете се в началото

Заглавие:
МнениеПубликувано на: 24 Авг 2006, 10:07 
Старо куче - медалист
Аватар

Особено ако тоалетната хартия е употребявана.............. :D

На колбасаря никой няма да му занесе сирене за да прави кренвирши. Макар че като гледам рекламите по ТВ-то, щом може с кашкавал що да не може и със сирене :D

На нас и съчма от лагер да ни донесат, требе да направим рекламата за целия трактор. Предполагам си се сблъсквал с какви и не проблеми с и около дизайна и предпечата. И се предполага че си ги решавал.
Спокойно можем да сложим до табелката на офиса "Дизайнери" и още една такава "Дупки пробиваме всекъкви"..................

Върнете се в началото

Заглавие:
МнениеПубликувано на: 24 Авг 2006, 10:28 
Гърмян заек

Цитат:
Дупки пробиваме всекъкви

:D

Веднъж ми казаха: "Как да ти дам картинките, ако не ги сложа във Вурда? Иначе не се ВИЖДАТ.", а знам, че има jpg-та. :twisted:
После ги вади от там...

Най-странното нещо, което съм чувала, е предпечат в AUTOCAD!!!!!!!!
Направено е заради mirror на страниците. Ама си е за жълта хфанелка отвсякъде.

Върнете се в началото

Заглавие:
МнениеПубликувано на: 07 Фев 2007, 16:50 
Срамежлив
Аватар

Да добавя няколко неща :
1. Поинтересувайте се в какъв формат на хартията ще се печата, по какъв начин трябва да се колира, какви довършителни работи трябва да има.
2. Научете производствения процес - тука се включва от идея за проекта, дизайн, предпечат, експонация, копиране на плаки (тука може да се пропусне ако се вади на CTP), печат (принцип на офсетовия печат, оссобенности), довършителни работи (биговане, перфорации, сгъване, обрязване, лепене и т.н.), краен продукт.

Около 90 % от проблемите идват от това че хората не знаят какво следва след тях, или какво е ставало преди тях, съответно се получават салати. Аз като човек който работи на експонатор масово се сблъсквам с проблема "Аз съм дизайнер" ... и какво от това ? Добрите дизайнери знаят как да подадат файлове за предпечат за да се получи като краен продукт това което клиента желае. Не е нормално дизайнери да подават файлове с овърпринти на бялото и други цветове, с дефекти и излишни детайли по файловете и после да викат ама това що излезна/не излезна на печат. Аз лично съм се интересувал и научил какво следва след и преди мене, мога да си представя какво ще стане в момента в който подреждам печатната кола. Цялото запознаване с процеса отнема 1 ден , и мисля че всеки може да си го позволи :)

Върнете се в началото

Заглавие:
МнениеПубликувано на: 20 Фев 2007, 14:05 
Срамежлив
Аватар

:x Ползвайте метричната система.

Върнете се в началото

Заглавие: Re: Ами неграмотните клиенти?
МнениеПубликувано на: 26 Фев 2007, 11:26 
Старо куче - медалист
Аватар

Волен Е. написа:

Какво е обрязан формат?

Върнете се в началото

Заглавие:
МнениеПубликувано на: 26 Фев 2007, 12:57 
Старо куче - медалист
Аватар

Обрязан формат - краен размер на продукта. Сиреч онова което остава след обрязване.

http://www.prepressbg.com/forum/viewtopic.php?t=1119

Последна промяна InnovisioN на 26 Фев 2007, 13:09, променена общо 1 път

Върнете се в началото

Заглавие:
МнениеПубликувано на: 26 Фев 2007, 13:01 
Старо куче - медалист
Аватар

Нали като си правиш монтажа за печат, си слагаш кропмарки. Обикновено те са вътре. За да може като се отпечата и се обреже, да не ти светне някъде бялото от хартията. Няма такъв ножар дето да се хване и да ти обрязва лист по лист по кроповете. За това се прави и раздуване.

Върнете се в началото

Заглавие:
МнениеПубликувано на: 26 Фев 2007, 23:27 
Срамежлив

Каква драма :lol:

Най-обичам като получа готова реклама за цяла страница в ТИФ, за фон е използвана някоя снимка на планински масив със заснежени върхове, отгоре пляснат текст с кегел 8 и на всичко отгоре забит на 2мм от обреза. И когато в текста има правописни грешки... направо ми иде да го разцАлувам тоя дезигнер

Върнете се в началото

Заглавие:
МнениеПубликувано на: 27 Фев 2007, 05:24 
Старо куче - медалист
Аватар

Е, познай пък какво /и колко време/ се случва като ти донесат един оргомен /разбирай наистина огромен/ корелски файл пълен с илядо преливки, още толкова прозрачности, ефекти разни и ленсове, разни там дропшедоус и други гъзарийки. Текста си е текст щото ич не сме чували за комбинацията Ctrl+Q и идея си нямаме кво означава "Текста да е в криви". Гъчкано е с RGB, Pantone и ако може Toyo.
Как да му оправя всичките тия глупости на десигнера, при условие че си иска нещата "за вчера"? Понякога изхода е единствено да го изпляскаш като тиф.
Друг е въпроса колко от тия дето ти носят такива идиотски файлове са наистина дизаинери и предпечатари. Тия теми вече сме ги обсъждали и няма смисъл да се повтаряме.

Върнете се в началото

Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 26 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа