zmi4ee написа:
surcouf Вие май сте майсторче а аз съм зелен в флексото , повечко съм работил офсет а там е по различно, въпреки че има резон в това че специални скали за флексо няма поне у нас , popaay трансперента ти отслабва пигмента честно да си кажа почти не съм използвал трансперент докато съм работил офсет само за този сивия пантон" cool grey нещо си " а пък бяло мастило за офсет съм срещал само за печат в/у PVC, дадоха ми да пусна такъв cool grey(не съм сигорен че така се изписва) на флексо машина, и с трансперент не стана(10%-90%трансперент примерно)а и ми се посмяха , стана с бяло(15%k-85%w) получи се сносно сиво, а относно скалите ми е интересно защото идват и поръчки с пантонски номера а скала(пантонска) нямам , но не помня в тези които съм разглеждал да си използва бяло може би имаш точно такава скала

Не знам щом си работил на офсет си срещал само при ПВЦ бяло,на метализирана хартия,пак се слага бяло.
Точно така се изписва cool gray,но там играеш с растер валове,ако си го пуснал от 200l на горе няма как да се получи цвета.
Транспарент вайт се използва много в пантонската скала,един пример за оранж 021 погледни над него или под него пантона,там има транспарент .
Има много пантонски цветове в които се добавя.
А това че нямаш пантоне при теб,търси отговор от ръководството.