Принтком 2011 изтече, а и аз да споделя впечатления. Наистина четвъртък и петък бяха най-посетените дни. В събота дойдоха хора, които бяха с конкретни въпроси и искаха да им се отдели повече време без да се притесяват от навалицата. Имаше посетители от съседните ни държави-Македония, Сърбия, Гърция, а и от несъседни като Украйна и Русия. Всеки според възможностите беше уредил щанда си- някои по-скромни, други по-богато устроени. Направиха впечатление щандовете на по-големите фирми-Вълканов, Доминов, Гед, Фактор, ДФХ и Хубер, Микро Асу, Адком. Имаше интересни демонстрации на дигитален печат с възможност за направа на брошури и на печат по технология сух офсет. Показаха и цветопробни системи на Epson. Колкото до лекциите според мен бяха зле организирани. Имаше мултимедия, нямаше компютър и всеки си носи лаптопа. Първата лекция за деня беше толкова дълга, че ме загуби като слушател някъде около петдесетата минута, въпреки че беше интересна. След това хората се разотидоха и стана малко конфузно. Направи ми впечатление, че на Принтком участват само доставчици на консумативи и машини за полиграфията. Дали не трябва да участват с нещо и самите печатници? Освен това някакси ударението все е върху офсетовия печат и много малко или нищо за дълбок печат, флексо, летърпрес. Все едно не съществуват... Културно-социалната програма също беше на високо интелектуално ниво. Мисля, че всички, които взеха участие показаха високо майсторство в певческото и танцувално изкуство:)
|