ПолиграфияИнфо група dotbrain.eu ПринтГайд магазин TheDigitalPrint.info ПолиграфияИнфо ПринтСток БГОферта ПринтИдея
Error: Embedded data could not be displayed.

Въпроси и отговори
При работа в InDesign, как може да се прекъсне връзката между текст, разположен в н...
Може ли в Acrobat да бъде зададено за определен обект или група обекти front или ba...
Когато копирам обекти в Indesign, как мога да ги поставя на същото място, от което ...
Печатни технологии
Сублимационен печат
Решете проблема на принтера си - част 6 - статично електричество и пра...
Внедряването на Dynamics Print във водещата скандинавска компания Stib...

Часовете са според зоната UTC + 2 часа

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 21 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Книга за технологиите за печат
МнениеПубликувано на: 22 Яну 2010, 12:50 
Старо куче - медалист
Аватар

Автор на новото издание "Технологии за печат" е доц. д-р. Росица Сарджева.

Целият текст.

Върнете се в началото

Заглавие:
МнениеПубликувано на: 22 Яну 2010, 13:00 
Старо куче - медалист
Аватар

Малко коментари по книгата:

Днес я взех и не съм я чел още.
Първите ми впечатления от външния и вид са, че е правена на паус в по-голямата си част. Освен черно-бели, има и цветни страници. Претенциозните клиенти, които гледат на книгата основно като полиграфически продукт, ще й намерят кусури. Като цяло, издателите Сиела са се поизложили. Дотук с критиките.

Книгата е дебела, над 400 стр. Като прегледах набързо съдържание и някои отделни глави, се изкефих. Това е информация, от която съм сигурен, че всички имате нужда.

Последна промяна Maznio на 23 Яну 2010, 11:10, променена общо 1 път

Върнете се в началото

Заглавие:
МнениеПубликувано на: 22 Яну 2010, 13:35 
Гърмян заек
Аватар

Да се издават книги за бранша си е предизвикателство, наистина.
Цената според мен стои нормално, предполагам, че е на офсетова хартия.
Чакам да я видя :D
Знайно ли е кой я е отпечатал?

Върнете се в началото

Заглавие:
МнениеПубликувано на: 22 Яну 2010, 13:50 
Старо куче - медалист

Сиела на паус!? Кризата явно много се задълбочава... Или това е просто някакъв вид сделка с голям процент самоучастие на автора, като Сиела само са й дали рамо.

Върнете се в началото

Заглавие:
МнениеПубликувано на: 22 Яну 2010, 14:05 
Старо куче - медалист
Аватар

Така изглежда, като на паус. Все пак не съм им светил като са я правили ама....

Цветните страници са ОК.

Заеби как еправена книгата . Съдържанието ме изкефи. Аз също ще си попълня липсата на познания. Като се зачетох явно нищо не зная и не разбирам.

Върнете се в началото

Заглавие:
МнениеПубликувано на: 22 Яну 2010, 16:45 
Старо куче - медалист
Аватар

Е заслужава си да се купи - като се има предивд, че тъпия учебник по ветроходство, който е 120-ина страници, струва 19 лева... Може пък наистина най-после да ми просветне нещо в главата относно работата, която работя ;)
Но ако е наистина на паус би било жалко...

Върнете се в началото

Заглавие:
МнениеПубликувано на: 22 Яну 2010, 22:17 
Гърмян заек

Кое вие чудното не разбирам? По "правило" ако е само щрих (текст) се пуска на паус, а цветното на филм (то оставаше и него на паус...). Лошото, е че вие направило впечатление, което ме навежда на мисълта, че някой е ...... пейзажа 8)
Ама технологията ще кажете... не и в Чалгария! Тука сме така ....поне 100-200% печалба и айде горе на черешата :(
Цена - 20 лв, хм... за книга, която я има 1-2 цветни коли, я няма и толкова, ми се струва бая дебела. Вярно, че цената на книгата не се определя само от чисто технологичните разходи, но и от това какво съдържа, като информация. Тук са и най-големите ми опасения, питам се, коя е тая (авторката)? Чичко Гуууугли :D ми я дава, че е от СУ пък на друго място пише ТУ, което хич не ми вдъхва доверие, а и откровението на maznio "...Като се зачетох явно нищо не зная и не разбирам" още повече ме изпълва с резерви. Веднага се сещам за оня "образ" дето беше писал нещо подобно в стил самиздат и след кратко проучване се оказа, че чиляка е всестранно развита личност и имаше книги дори по овощарство. Така, че засега ще се въздържа от покупка в очакване на мненията ви, пък кой знае може да се окаже заслужаващо вниманието ми четиво.

Върнете се в началото

Заглавие:
МнениеПубликувано на: 23 Яну 2010, 10:29 
Старо куче - медалист
Аватар

Авторката понастоящем преподава в ТУ Пловдив до колкото знам.
"...Като се зачетох явно нищо не зная и не разбирам" исках да кажа , че наистина има подробности свързани с технологии, които незная.

Книжката е полезна, особено като няма аналог на български.

P.S. Авторката е доц. д-р инж. Росица Сарджева, беше хоноруван преподавател във ФЖМК към СУ”Кл.Охридски”. В момента преподава в ТУ Пловдив, където се откри специалност "Полиграфия" преди 1 или 2 години. Беше главен редактор на сп. Print-Pack и по мое мнение това беше най-силният период на списанието. Няма някой от старите кадри в полиграфията, който да не я познава.

Ето едно интервю, което правихме с нея, когато беше още в СУ: http://www.printguide.info/pomoshtnik/96/

Върнете се в началото

Заглавие:
МнениеПубликувано на: 23 Яну 2010, 11:43 
Гърмян заек
Аватар

Ще се похваля - книгата е вече пред мен! :D
Съвсем преднамерено си направих комплексна онлайн-покупка - книгата + сечиво за разглеждане (лупа). :)

Браво на Роси! Поне две години е работила по нея, мисля.
Апропо, за детето и тези, които не я познават - колежка. Ако не греша - вторият ни доцент по полиграфия, освен Наташа Качин, която вече се пенсионира. Завърши след мен московския полиграфически институт. Беше главен редактор на Принт-пак магазин.

Но дай по същество. Гледам я като оформление и качество на производството.
Като стана дума за паус - тук съм взел една дарствена дребна лупа (големите тенекиени сте ги изкупили, оказа се :D ) и съм на корицата. За първи път виждам контролна скала, отпечатана от битмап, който е, ммм - примерно 72 dpi. Тръпки ме побиват от моарето. Предполагам сиелата не е правила монтаж от филм + паус за скалата - сложно и от какъв зор.
Дали пък това не е замисъла на художника на корицата Гогов? Загадка! Ако е така - какво точно и за кого е посланието? :(
Може би вдигнатия адреналин повишава продажбите? :D

Последна промяна Ash на 23 Яну 2010, 12:01, променена общо 1 път

Върнете се в началото

Заглавие:
МнениеПубликувано на: 23 Яну 2010, 11:59 
Гърмян заек

[quote="Ash"]...Ако не греша - вторият ни доцент по полиграфия, освен Наташа Качин, която вече се пенсионира. Завърши след мен московския полиграфически институт...[/quote="Ash"]

...беше ми повече от достатъчно, това! Благодаря! Няма начин да не е полезна тази книга! При първа възможност ще си я набавя.
Качеството на изпълнение, хм.... не ме интересува, не очаквам подвързия № 4 например, важното, е че писана от човек, знаещ какво пише, а не поредният малоумен превод на някой самозванец!
Още веднъж ти благодаря Ash!

Върнете се в началото

Заглавие:
МнениеПубликувано на: 23 Яну 2010, 12:13 
Гърмян заек
Аватар

wrathchild написа:
Ash написа:
...Ако не греша - вторият ни доцент по полиграфия, освен Наташа Качин, която вече се пенсионира. Завърши след мен московския полиграфически институт...[/quote="Ash"]

...беше ми повече от достатъчно, това! Благодаря! Няма начин да не е полезна тази книга! При първа възможност ще си я набавя.
Още веднъж ти благодаря Ash!

Хареса ми със самочувствието си. Направих асоциация с приказката за маршалския жезъл в раницата.
Какво значи името ти? Сърдито или гневно дете? :D
Синът ми е на 16, така че мога да си представя. :?
Но да не цапардосат пак темата, че се разводняваме... :oops:

Представяте ли си - супер хартия, добър печат. Добър избор на шрифт - серифен, традиционно българско начертание, а не "изправения курсив", който, мен поне, ме забавя и уморява...
И - снимка на инсталация на манроланд, примерно, отпечатана все едно по времето, когато нямаше фотонабор и ctp! Срам. :oops:
Друг няма ли книгата?

PS: Как така да не ни интересува качеството на книгата? Да е за бранша, а да е в долния качествен сегмент по някои параметри. Нонсенс! :twisted:

Върнете се в началото

Заглавие:
МнениеПубликувано на: 23 Яну 2010, 17:01 
Старо куче - медалист

Наистина се обзалагам, че става дума за нещо на границата на самиздата, само подкрепен от Сиела, а не за техен цялостен проект, който те да са инициирали. Иначе не мога да си представя компромиси, подобни на тези, които описвате. В най-добрия случай - експериментално включване в нова за тях посока.

Между другото, това означава почти сигурно и още нещо - че не очакват възвръщаемост, независимо от качеството. Иначе можеше и да се намесят и да преместят книгата в подобаващия за подобна литература клас на полиграфическо изпълнение.

Върнете се в началото

Заглавие:
МнениеПубликувано на: 23 Яну 2010, 17:13 
Старо куче - медалист
Аватар

Я кажете за какви технологиите става въпрос - застъпени ли са и съвременни?

Върнете се в началото

Заглавие:
МнениеПубликувано на: 24 Яну 2010, 14:44 
Старо куче - медалист
Аватар

Ами може да се каже всички технологи за печат, включително дигитални и хибридни. Основният акцент е за офсетови все пак. Има раздел и за хартии, растери, цветовъзпроизвеждане и пр.

Върнете се в началото

Заглавие:
МнениеПубликувано на: 24 Яну 2010, 16:31 
Гърмян заек
Аватар

Гръмна ми корела :( и докато рестартирах извадих по-яка лупа.
Всъщност не мога да съм категоричен, дали тялото е отпечатано от паус. Може да се окаже ctp с по-нисък dpi.
Точката на растрите в черното е с размит контур. В цветното (повечето май са чартове от Ексел, а той често е шеговит с предпечатаря) точките стоят малко по-добре.
Има контролна скала на стр. 364, фиг. 84 и тестформа - фиг. 85.
Трябва да ги разгледа някой с по-добри око и лупа от моите. Битмапи с недостойна резолюция, според мен.
Чувства се, че илюстративните материали са сканирани от отпечатъци и конвертирани от цветно в черно. В някои случаи мащабирането е направено в неточния момент и има заливания и нисък контраст.
Резултатът не е читав и това, вероятно, ни кара да решим, че е от паус. :)

Най-разумното е да изчакаме мнението на колеги, които имат техника и могат да са по-конкретни.
Ако някой знае какво имат в печатната база на Сиела - да ни светне, как се е получило.

Важното е, че успях да се зачета, но не мога засега да отделя повече време. Интересно.

Върнете се в началото

Заглавие:
МнениеПубликувано на: 24 Яну 2010, 21:44 
Гърмян заек

Преди малко разгледах книжката, първото което си помислих е че картинките са взети от една германска книга "Handbook of Print Media", на която съм виждал електронно издание на английски. Като се има предвид, че въпросната книга представлява изчерпателен преглед на почти всичко свързано с печата и технологиите му, нищо чудно и съдържанието на българската да е в голяма степен превод на части от вече споменатата книга.

Върнете се в началото

Заглавие:
МнениеПубликувано на: 24 Яну 2010, 23:23 
Старо куче - медалист

Още малко и ще я преместим в раздел Златна кратунка на yvox.net :-)

И без това се чудех какво ли толкова сме открили ние в областта на полиграфията (освен кирилицата преди 12 века, и то като възложители на двама византийски дизайнери от онази епоха), та ще пишем книги за печатните технологии, при положение, че има толкова качествени издания в англоезичния свят (пък сигурно и в немскоезичния), които е достатъчно да преведем, но не го правим.

Върнете се в началото

Заглавие:
МнениеПубликувано на: 24 Яну 2010, 23:24 
Старо куче - медалист
Аватар

Разкостихме я тази книга :-)

Не се е случвало с друга на такъв огън да се пече :-)

Върнете се в началото

Заглавие:
МнениеПубликувано на: 24 Яну 2010, 23:38 
Старо куче - медалист

Впрочем, kandod, това, което спомена, е една наистина страхотна книга! :-)

Върнете се в началото

Заглавие:
МнениеПубликувано на: 25 Яну 2010, 09:42 
Гърмян заек
Аватар

kandod написа:
Преди малко разгледах книжката, първото което си помислих е че картинките са взети от една германска книга "Handbook of Print Media", на която съм виждал електронно издание на английски. Като се има предвид, че въпросната книга представлява изчерпателен преглед на почти всичко свързано с печата и технологиите му, нищо чудно и съдържанието на българската да е в голяма степен превод на части от вече споменатата книга.

На втора позиция в литературата: Helmut, Kipphan, Handbook of PrintMedia. Springer, Germany, 2001.
Авторът следи публикациите! :)
За картинките не мога да кажа, не е споменато, че са от различни източници.

Върнете се в началото

Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 21 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа