www.printguide.info

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене
   ПотребителиПотребители   Потребителски групиПотребителски групи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Книга за технологиите за печат
Иди на страница 1, 2  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форуми -> Новини
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Maznio
Старо куче - медалист

МнениеПуснато на: Пет Яну 22, 2010 11:50 am    Заглавие: Книга за технологиите за печат Отговорете с цитат

Автор на новото издание "Технологии за печат" е доц. д-р. Росица Сарджева.

Целият текст.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Maznio
Старо куче - медалист

МнениеПуснато на: Пет Яну 22, 2010 12:00 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Малко коментари по книгата:

Днес я взех и не съм я чел още.
Първите ми впечатления от външния и вид са, че е правена на паус в по-голямата си част. Освен черно-бели, има и цветни страници. Претенциозните клиенти, които гледат на книгата основно като полиграфически продукт, ще й намерят кусури. Като цяло, издателите Сиела са се поизложили. Дотук с критиките.

Книгата е дебела, над 400 стр. Като прегледах набързо съдържание и някои отделни глави, се изкефих. Това е информация, от която съм сигурен, че всички имате нужда.

Последната промяна е направена от Maznio на Съб Яну 23, 2010 10:10 am; мнението е било променяно общо 1 път
Върнете се в началото
Ash
Гърмян заек

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пет Яну 22, 2010 12:35 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Да се издават книги за бранша си е предизвикателство, наистина.
Цената според мен стои нормално, предполагам, че е на офсетова хартия.
Чакам да я видя Very Happy
Знайно ли е кой я е отпечатал?
thomas
Старо куче - медалист

МнениеПуснато на: Пет Яну 22, 2010 12:50 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Сиела на паус!? Кризата явно много се задълбочава... Или това е просто някакъв вид сделка с голям процент самоучастие на автора, като Сиела само са й дали рамо.
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Maznio
Старо куче - медалист

МнениеПуснато на: Пет Яну 22, 2010 1:05 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Така изглежда, като на паус. Все пак не съм им светил като са я правили ама....

Цветните страници са ОК.

Заеби как еправена книгата . Съдържанието ме изкефи. Аз също ще си попълня липсата на познания. Като се зачетох явно нищо не зная и не разбирам.
Върнете се в началото
awitohol
Старо куче - медалист

МнениеПуснато на: Пет Яну 22, 2010 3:45 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Е заслужава си да се купи - като се има предивд, че тъпия учебник по ветроходство, който е 120-ина страници, струва 19 лева... Може пък наистина най-после да ми просветне нещо в главата относно работата, която работя Wink
Но ако е наистина на паус би било жалко...
wrathchild
Гърмян заек

МнениеПуснато на: Пет Яну 22, 2010 9:17 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Кое вие чудното не разбирам? По "правило" ако е само щрих (текст) се пуска на паус, а цветното на филм (то оставаше и него на паус...). Лошото, е че вие направило впечатление, което ме навежда на мисълта, че някой е ...... пейзажа Cool
Ама технологията ще кажете... не и в Чалгария! Тука сме така ....поне 100-200% печалба и айде горе на черешата Sad
Цена - 20 лв, хм... за книга, която я има 1-2 цветни коли, я няма и толкова, ми се струва бая дебела. Вярно, че цената на книгата не се определя само от чисто технологичните разходи, но и от това какво съдържа, като информация. Тук са и най-големите ми опасения, питам се, коя е тая (авторката)? Чичко Гуууугли Very Happy ми я дава, че е от СУ пък на друго място пише ТУ, което хич не ми вдъхва доверие, а и откровението на maznio "...Като се зачетох явно нищо не зная и не разбирам" още повече ме изпълва с резерви. Веднага се сещам за оня "образ" дето беше писал нещо подобно в стил самиздат и след кратко проучване се оказа, че чиляка е всестранно развита личност и имаше книги дори по овощарство. Така, че засега ще се въздържа от покупка в очакване на мненията ви, пък кой знае може да се окаже заслужаващо вниманието ми четиво.
Върнете се в началото
Maznio
Старо куче - медалист

МнениеПуснато на: Съб Яну 23, 2010 9:29 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Авторката понастоящем преподава в ТУ Пловдив до колкото знам.
"...Като се зачетох явно нищо не зная и не разбирам" исках да кажа , че наистина има подробности свързани с технологии, които незная.

Книжката е полезна, особено като няма аналог на български.

P.S. Авторката е доц. д-р инж. Росица Сарджева, беше хоноруван преподавател във ФЖМК към СУ”Кл.Охридски”. В момента преподава в ТУ Пловдив, където се откри специалност "Полиграфия" преди 1 или 2 години. Беше главен редактор на сп. Print-Pack и по мое мнение това беше най-силният период на списанието. Няма някой от старите кадри в полиграфията, който да не я познава.

Ето едно интервю, което правихме с нея, когато беше още в СУ: http://www.printguide.info/pomoshtnik/96/
Върнете се в началото
Ash
Гърмян заек

МнениеПуснато на: Съб Яну 23, 2010 10:43 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Ще се похваля - книгата е вече пред мен! Very Happy
Съвсем преднамерено си направих комплексна онлайн-покупка - книгата + сечиво за разглеждане (лупа). Smile

Браво на Роси! Поне две години е работила по нея, мисля.
Апропо, за детето и тези, които не я познават - колежка. Ако не греша - вторият ни доцент по полиграфия, освен Наташа Качин, която вече се пенсионира. Завърши след мен московския полиграфически институт. Беше главен редактор на Принт-пак магазин.

Но дай по същество. Гледам я като оформление и качество на производството.
Като стана дума за паус - тук съм взел една дарствена дребна лупа (големите тенекиени сте ги изкупили, оказа се Very Happy ) и съм на корицата. За първи път виждам контролна скала, отпечатана от битмап, който е, ммм - примерно 72 dpi. Тръпки ме побиват от моарето. Предполагам сиелата не е правила монтаж от филм + паус за скалата - сложно и от какъв зор.
Дали пък това не е замисъла на художника на корицата Гогов? Загадка! Ако е така - какво точно и за кого е посланието? Sad
Може би вдигнатия адреналин повишава продажбите? Very Happy

Последната промяна е направена от Ash на Съб Яну 23, 2010 11:01 am; мнението е било променяно общо 1 път
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
wrathchild
Гърмян заек

МнениеПуснато на: Съб Яну 23, 2010 10:59 am    Заглавие: Отговорете с цитат

[quote="Ash"]...Ако не греша - вторият ни доцент по полиграфия, освен Наташа Качин, която вече се пенсионира. Завърши след мен московския полиграфически институт...[/quote="Ash"]

...беше ми повече от достатъчно, това! Благодаря! Няма начин да не е полезна тази книга! При първа възможност ще си я набавя.
Качеството на изпълнение, хм.... не ме интересува, не очаквам подвързия № 4 например, важното, е че писана от човек, знаещ какво пише, а не поредният малоумен превод на някой самозванец!
Още веднъж ти благодаря Ash!
Върнете се в началото
Ash
Гърмян заек

МнениеПуснато на: Съб Яну 23, 2010 11:13 am    Заглавие: Отговорете с цитат

[quote="wrathchild"]
Ash написа:
...Ако не греша - вторият ни доцент по полиграфия, освен Наташа Качин, която вече се пенсионира. Завърши след мен московския полиграфически институт...[/quote="Ash"]

...беше ми повече от достатъчно, това! Благодаря! Няма начин да не е полезна тази книга! При първа възможност ще си я набавя.
Още веднъж ти благодаря Ash!

Хареса ми със самочувствието си. Направих асоциация с приказката за маршалския жезъл в раницата.
Какво значи името ти? Сърдито или гневно дете? Very Happy
Синът ми е на 16, така че мога да си представя. Confused
Но да не цапардосат пак темата, че се разводняваме... Embarassed

Представяте ли си - супер хартия, добър печат. Добър избор на шрифт - серифен, традиционно българско начертание, а не "изправения курсив", който, мен поне, ме забавя и уморява...
И - снимка на инсталация на манроланд, примерно, отпечатана все едно по времето, когато нямаше фотонабор и ctp! Срам. Embarassed
Друг няма ли книгата?

PS: Как така да не ни интересува качеството на книгата? Да е за бранша, а да е в долния качествен сегмент по някои параметри. Нонсенс! Twisted Evil
thomas
Старо куче - медалист

МнениеПуснато на: Съб Яну 23, 2010 4:01 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Наистина се обзалагам, че става дума за нещо на границата на самиздата, само подкрепен от Сиела, а не за техен цялостен проект, който те да са инициирали. Иначе не мога да си представя компромиси, подобни на тези, които описвате. В най-добрия случай - експериментално включване в нова за тях посока.

Между другото, това означава почти сигурно и още нещо - че не очакват възвръщаемост, независимо от качеството. Иначе можеше и да се намесят и да преместят книгата в подобаващия за подобна литература клас на полиграфическо изпълнение.
sami
Старо куче - медалист

МнениеПуснато на: Съб Яну 23, 2010 4:13 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Я кажете за какви технологиите става въпрос - застъпени ли са и съвременни?
Върнете се в началото
Maznio
Старо куче - медалист

МнениеПуснато на: Нед Яну 24, 2010 1:44 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Ами може да се каже всички технологи за печат, включително дигитални и хибридни. Основният акцент е за офсетови все пак. Има раздел и за хартии, растери, цветовъзпроизвеждане и пр.
Върнете се в началото
Ash
Гърмян заек

МнениеПуснато на: Нед Яну 24, 2010 3:31 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Гръмна ми корела Sad и докато рестартирах извадих по-яка лупа.
Всъщност не мога да съм категоричен, дали тялото е отпечатано от паус. Може да се окаже ctp с по-нисък dpi.
Точката на растрите в черното е с размит контур. В цветното (повечето май са чартове от Ексел, а той често е шеговит с предпечатаря) точките стоят малко по-добре.
Има контролна скала на стр. 364, фиг. 84 и тестформа - фиг. 85.
Трябва да ги разгледа някой с по-добри око и лупа от моите. Битмапи с недостойна резолюция, според мен.
Чувства се, че илюстративните материали са сканирани от отпечатъци и конвертирани от цветно в черно. В някои случаи мащабирането е направено в неточния момент и има заливания и нисък контраст.
Резултатът не е читав и това, вероятно, ни кара да решим, че е от паус. Smile

Най-разумното е да изчакаме мнението на колеги, които имат техника и могат да са по-конкретни.
Ако някой знае какво имат в печатната база на Сиела - да ни светне, как се е получило.

Важното е, че успях да се зачета, но не мога засега да отделя повече време. Интересно.
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форуми -> Новини Часовете са според зоната GMT + 1 Hour
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети