| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Maznio Старо куче - медалист

|
Пуснато на: Пет Яну 22, 2010 11:50 am Заглавие: Книга за технологиите за печат |
|
|
Автор на новото издание "Технологии за печат" е доц. д-р. Росица Сарджева.
Целият текст. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |

|
Пуснато на: Пет Яну 22, 2010 12:00 pm Заглавие: |
|
|
Малко коментари по книгата:
Днес я взех и не съм я чел още.
Първите ми впечатления от външния и вид са, че е правена на паус в по-голямата си част. Освен черно-бели, има и цветни страници. Претенциозните клиенти, които гледат на книгата основно като полиграфически продукт, ще й намерят кусури. Като цяло, издателите Сиела са се поизложили. Дотук с критиките.
Книгата е дебела, над 400 стр. Като прегледах набързо съдържание и някои отделни глави, се изкефих. Това е информация, от която съм сигурен, че всички имате нужда.
Последната промяна е направена от Maznio на Съб Яну 23, 2010 10:10 am; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |
Ash Гърмян заек

|
Пуснато на: Пет Яну 22, 2010 12:35 pm Заглавие: |
|
|
Да се издават книги за бранша си е предизвикателство, наистина.
Цената според мен стои нормално, предполагам, че е на офсетова хартия.
Чакам да я видя
Знайно ли е кой я е отпечатал? _________________ Ангажирано, с принос за бранша, нали? |
|
|
 |
thomas Старо куче - медалист
|
|
|
 |

|
Пуснато на: Пет Яну 22, 2010 1:05 pm Заглавие: |
|
|
Така изглежда, като на паус. Все пак не съм им светил като са я правили ама....
Цветните страници са ОК.
Заеби как еправена книгата . Съдържанието ме изкефи. Аз също ще си попълня липсата на познания. Като се зачетох явно нищо не зная и не разбирам. |
|
|
 |
awitohol Старо куче - медалист

|
Пуснато на: Пет Яну 22, 2010 3:45 pm Заглавие: |
|
|
Е заслужава си да се купи - като се има предивд, че тъпия учебник по ветроходство, който е 120-ина страници, струва 19 лева... Може пък наистина най-после да ми просветне нещо в главата относно работата, която работя
Но ако е наистина на паус би било жалко... _________________ Think wise - rasterize! |
|
|
 |
wrathchild Гърмян заек
|
Пуснато на: Пет Яну 22, 2010 9:17 pm Заглавие: |
|
|
Кое вие чудното не разбирам? По "правило" ако е само щрих (текст) се пуска на паус, а цветното на филм (то оставаше и него на паус...). Лошото, е че вие направило впечатление, което ме навежда на мисълта, че някой е ...... пейзажа
Ама технологията ще кажете... не и в Чалгария! Тука сме така ....поне 100-200% печалба и айде горе на черешата
Цена - 20 лв, хм... за книга, която я има 1-2 цветни коли, я няма и толкова, ми се струва бая дебела. Вярно, че цената на книгата не се определя само от чисто технологичните разходи, но и от това какво съдържа, като информация. Тук са и най-големите ми опасения, питам се, коя е тая (авторката)? Чичко Гуууугли ми я дава, че е от СУ пък на друго място пише ТУ, което хич не ми вдъхва доверие, а и откровението на maznio "...Като се зачетох явно нищо не зная и не разбирам" още повече ме изпълва с резерви. Веднага се сещам за оня "образ" дето беше писал нещо подобно в стил самиздат и след кратко проучване се оказа, че чиляка е всестранно развита личност и имаше книги дори по овощарство. Така, че засега ще се въздържа от покупка в очакване на мненията ви, пък кой знае може да се окаже заслужаващо вниманието ми четиво. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Съб Яну 23, 2010 9:29 am Заглавие: |
|
|
Авторката понастоящем преподава в ТУ Пловдив до колкото знам.
"...Като се зачетох явно нищо не зная и не разбирам" исках да кажа , че наистина има подробности свързани с технологии, които незная.
Книжката е полезна, особено като няма аналог на български.
P.S. Авторката е доц. д-р инж. Росица Сарджева, беше хоноруван преподавател във ФЖМК към СУ”Кл.Охридски”. В момента преподава в ТУ Пловдив, където се откри специалност "Полиграфия" преди 1 или 2 години. Беше главен редактор на сп. Print-Pack и по мое мнение това беше най-силният период на списанието. Няма някой от старите кадри в полиграфията, който да не я познава.
Ето едно интервю, което правихме с нея, когато беше още в СУ: http://www.printguide.info/pomoshtnik/96/ |
|
|
 |
Ash Гърмян заек

|
Пуснато на: Съб Яну 23, 2010 10:43 am Заглавие: |
|
|
Ще се похваля - книгата е вече пред мен!
Съвсем преднамерено си направих комплексна онлайн-покупка - книгата + сечиво за разглеждане (лупа).
Браво на Роси! Поне две години е работила по нея, мисля.
Апропо, за детето и тези, които не я познават - колежка. Ако не греша - вторият ни доцент по полиграфия, освен Наташа Качин, която вече се пенсионира. Завърши след мен московския полиграфически институт. Беше главен редактор на Принт-пак магазин.
Но дай по същество. Гледам я като оформление и качество на производството.
Като стана дума за паус - тук съм взел една дарствена дребна лупа (големите тенекиени сте ги изкупили, оказа се ) и съм на корицата. За първи път виждам контролна скала, отпечатана от битмап, който е, ммм - примерно 72 dpi. Тръпки ме побиват от моарето. Предполагам сиелата не е правила монтаж от филм + паус за скалата - сложно и от какъв зор.
Дали пък това не е замисъла на художника на корицата Гогов? Загадка! Ако е така - какво точно и за кого е посланието?
Може би вдигнатия адреналин повишава продажбите?  _________________ Ангажирано, с принос за бранша, нали?
Последната промяна е направена от Ash на Съб Яну 23, 2010 11:01 am; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |
wrathchild Гърмян заек
|
Пуснато на: Съб Яну 23, 2010 10:59 am Заглавие: |
|
|
[quote="Ash"]...Ако не греша - вторият ни доцент по полиграфия, освен Наташа Качин, която вече се пенсионира. Завърши след мен московския полиграфически институт...[/quote="Ash"]
...беше ми повече от достатъчно, това! Благодаря! Няма начин да не е полезна тази книга! При първа възможност ще си я набавя.
Качеството на изпълнение, хм.... не ме интересува, не очаквам подвързия № 4 например, важното, е че писана от човек, знаещ какво пише, а не поредният малоумен превод на някой самозванец!
Още веднъж ти благодаря Ash! |
|
|
 |
Ash Гърмян заек

|
Пуснато на: Съб Яну 23, 2010 11:13 am Заглавие: |
|
|
[quote="wrathchild"] | Ash написа: | ...Ако не греша - вторият ни доцент по полиграфия, освен Наташа Качин, която вече се пенсионира. Завърши след мен московския полиграфически институт...[/quote="Ash"]
...беше ми повече от достатъчно, това! Благодаря! Няма начин да не е полезна тази книга! При първа възможност ще си я набавя.
Още веднъж ти благодаря Ash! |
Хареса ми със самочувствието си. Направих асоциация с приказката за маршалския жезъл в раницата.
Какво значи името ти? Сърдито или гневно дете?
Синът ми е на 16, така че мога да си представя.
Но да не цапардосат пак темата, че се разводняваме...
Представяте ли си - супер хартия, добър печат. Добър избор на шрифт - серифен, традиционно българско начертание, а не "изправения курсив", който, мен поне, ме забавя и уморява...
И - снимка на инсталация на манроланд, примерно, отпечатана все едно по времето, когато нямаше фотонабор и ctp! Срам.
Друг няма ли книгата?
PS: Как така да не ни интересува качеството на книгата? Да е за бранша, а да е в долния качествен сегмент по някои параметри. Нонсенс!  _________________ Ангажирано, с принос за бранша, нали? |
|
|
 |
thomas Старо куче - медалист
|
Пуснато на: Съб Яну 23, 2010 4:01 pm Заглавие: |
|
|
Наистина се обзалагам, че става дума за нещо на границата на самиздата, само подкрепен от Сиела, а не за техен цялостен проект, който те да са инициирали. Иначе не мога да си представя компромиси, подобни на тези, които описвате. В най-добрия случай - експериментално включване в нова за тях посока.
Между другото, това означава почти сигурно и още нещо - че не очакват възвръщаемост, независимо от качеството. Иначе можеше и да се намесят и да преместят книгата в подобаващия за подобна литература клас на полиграфическо изпълнение. _________________ http://causes.com/gramotni
http://gramotnost.znanie24.info |
|
|
 |
sami Старо куче - медалист

|
Пуснато на: Съб Яну 23, 2010 4:13 pm Заглавие: |
|
|
| Я кажете за какви технологиите става въпрос - застъпени ли са и съвременни? |
|
|
 |

|
Пуснато на: Нед Яну 24, 2010 1:44 pm Заглавие: |
|
|
| Ами може да се каже всички технологи за печат, включително дигитални и хибридни. Основният акцент е за офсетови все пак. Има раздел и за хартии, растери, цветовъзпроизвеждане и пр. |
|
|
 |
Ash Гърмян заек

|
Пуснато на: Нед Яну 24, 2010 3:31 pm Заглавие: |
|
|
Гръмна ми корела и докато рестартирах извадих по-яка лупа.
Всъщност не мога да съм категоричен, дали тялото е отпечатано от паус. Може да се окаже ctp с по-нисък dpi.
Точката на растрите в черното е с размит контур. В цветното (повечето май са чартове от Ексел, а той често е шеговит с предпечатаря) точките стоят малко по-добре.
Има контролна скала на стр. 364, фиг. 84 и тестформа - фиг. 85.
Трябва да ги разгледа някой с по-добри око и лупа от моите. Битмапи с недостойна резолюция, според мен.
Чувства се, че илюстративните материали са сканирани от отпечатъци и конвертирани от цветно в черно. В някои случаи мащабирането е направено в неточния момент и има заливания и нисък контраст.
Резултатът не е читав и това, вероятно, ни кара да решим, че е от паус.
Най-разумното е да изчакаме мнението на колеги, които имат техника и могат да са по-конкретни.
Ако някой знае какво имат в печатната база на Сиела - да ни светне, как се е получило.
Важното е, че успях да се зачета, но не мога засега да отделя повече време. Интересно. _________________ Ангажирано, с принос за бранша, нали? |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|