ПолиграфияИнфо група dotbrain.eu ПринтГайд магазин TheDigitalPrint.info ПолиграфияИнфо ПринтСток БГОферта ПринтИдея
Error: Embedded data could not be displayed.
Порталът за печатни технологии

Scribus - безплатната алтернатива

Към всички тестове > Scribus - безплатната алтернатива > Страници: 1234567891011
Шрифтове

От работата с шрифтове определено има още какво да се желае. Според отзивите на потребителите, това е най-сериозната слабост на Scribus. Според моя опит те са и един от водещите проблеми в предпечата като цяло, така че дотук няма нищо ново. Около половината от оплакванията от потребители са свързани с проблеми, идващи от самите шрифтове.

Scribus e особено придирчив по отношение на шрифтовете. По въпроса разработчиците на програмата казват: "Това е функция, а не проблем. Под Линукс вероятно няма друга програма, която да е по-малко толерантна към дефектни шрифтове от Scribus. Това предотвратява употребата на евентуално проблемни шрифтове и е решаващо за произвеждането на качествено изделие. Така се спестяват много потенциални капани при следващите производствени етапи. Например 200 000 корици на списание, бракувани заради проблеми с шрифтовете в PDF файла."
Проблемът става още по-сериозен, когато става въпрос за български шрифтове, тъй като немалко от тях са с проблемни кодови таблици, дописвани от аматьори и имат други проблеми.

Според документацията безпроблемно работят: всички шрифтове на Adobe, включително Оpen Тype, всеки от Lucida шрифтовете, включени в Java пакетите на Sun, уеб шрифтовете на Microsoft, с изключение на Wingdings, който има необичайна схема за кодиране. Шрифтовото семейство Lido CE се препоръчва като алтернатива на Times Roman. Други доказано съвместими шрифтови семейства са: Gentium, Bitstream Vera (включени в повечето Линукс дистрибуции), всеки от Bitstream шрифтовете от Corel Draw, Agfa Monotype, всеки от шрифтовите пакети, със StarOffice 6.0+, които са замислени като заместители на шрифтовете по подразбиране на Windows. Непрепоръчителни са безплатните True Type шрифтове, свалени от интернет. Те често изглеждат добре на екран, но създават проблеми при печат.

Не срещнах никакви затруднения при страниране на 256 странична книга, формат 70/100/32.

Работата със стилове, номериране на страници, форматиране на текста, сричкопренасяне, страници шаблони (Master Pages), свързването на текстови карета, не ми създаде значителни проблеми. Определено заданието ми отне повече време, отколкото, ако работех с InDesign, но това до известна степен се дължи и на навика.
1234567891011